Allt som kan tillagas kan grillas

08. november 2021

Pia1

I mer än 25 år har Pia Kromann bidragit till att skapa en grillkultur i Danmark. Även om ingen av kunderna verkade förstå grejen med klotgrillen som hennes arbetsgivare började sälja på 1990-talet, tändes Pias intresse omedelbart och det har aldrig slocknat sedan dess. I dag har hon sin webbplats om grillning, grillall.dk, där hon strävar efter att förmedla sin passion till andra.

Af Hanne Hedetoft
Fotos: Claus Peuckert

Pia1

”Att vara egenföretagare i stället för anställd ger mig massor av möjligheter att fatta egna beslut. Det passar mig alldeles utmärkt efter 19 år i samma företag”, säger Pia om sin övergång från att vara anställd till livet som egenföretagare.
Hon bor i Århus, Danmark med sin man och tre söner. Eller fyra söner faktiskt, om man räknar hunden Cooper. Om du inte planerar att besöka ”leendets stad” kan du också träffa den driftiga grillentusiasten på hennes egen webbplats om grillning som går under namnet ”Grill All”. Här inspirerar hon läsare med recept, tips och tricks, men också kurser och evenemang. Både de som hon själv deltar i för att få inspiration och de hon arrangerar.
”Jag har arrangerat en hel del olika grillevenemang under årens lopp, där jag bidrar med allt från den grova idén till praktiskt genomförande där jag sköter grillen.”

FRÅN FRUKOST TILL VICKNING
Pia Kromann kallar sin webbplats ”Grill All” eftersom hon verkligen tror på det. Hon är en kvinna som grillar allt.
”Jag brukar säga att det enda jag inte kan grilla är frukostflingor, men då kan jag göra en grötkaka i stället”, säger hon och ler.
Köttfärs, potatismos och alla möjliga grönsaker tillagas på grillen, som hon tänder fem gånger i veckan. Helst flera gånger om dagen. Hon har till och med fått en grill levererad från Italien, där hon tog en två veckors semester, eftersom hon var tvungen att ha just den modellen.
”Jag brukar tända grillen för att baka bröd till frukost, och jag bakar olika bullar och kakor på den också. Det ger mig en känsla av frihet att vara utomhus – jag ser det inte som ett hinder.” Även om vädret i Danmark inte alltid är perfekt för det. Ofta ganska långt därifrån.
Kromann har en liten jacka som hänger bredvid trädgårdsdörren, vilket gör henne förberedd för allt från regn till snö. ”Att hålla ett öga på maten i dåligt väder är inget problem med min Traeger, eftersom den är ansluten till Wi-Fi. Så jag kan alltid titta till grillen och maten inifrån huset.”

KÄRLEK VID FÖRSTA ÖGONKASTET
Hon upptäckte glädjen i matlagning i sitt barndomshem där hon lagade mat från tidig ålder och uppmuntrades att vara äventyrlig i köket. När hon arbetade för Gardena, som säljer trädgårdsredskap och andra redskap för utomhuslivet, mötte hon sitt livs kärlek – och även sin blivande make som hon också tycker mycket om. ”Ingen verkade förstå sig på den här grillen som hade ett lock. Jag fattade inte heller, men det väckte min nyfikenhet. Jag gillade tanken på att vara utomhus och slippa oset och röran som matlagning i köket brukar innebära. Så jag tog hem en liten röd grill”, berättar Pia.
Alltsedan dess har hon grillat, och i dag är hon en av Europas bästa och mest erfarna grillare. Hon tävlade också i flera år, och kom tvåa i de danska mästerskapen i pizzakategorin.
”Det är inte den mest intressanta aspekten. För mig behöver resultatet inte vara mätbart, och jag behöver inte vara bättre än alla andra. Jag vill bara bli bättre själv och hjälpa andra att slipa på sina kunskaper”, förklarar hon.
På frågan om hur det är att vara kvinna på ett område som domineras av män skrattar hon och avslöjar att hantera män på det här yrkesområdet är som att grilla på indirekt värme.
”Med vissa män måste jag vara mer ödmjuk. Det kan jag känna. Men jag har märkt att jag kan komma åt dem genom deras fruar. På så sätt får de fortfarande en släng av Kromann, men på ett mer subtilt sätt.”

PIA & KAROLINE
Du kanske känner till storfilmen Julie & Julia med Meryl Streep och Amy Adams? Filmen är baserad på en blogg av Julie Powell, som i början av 2000-talet tog sig för att laga alla 524 recept i Julia Childs legendariska kokbok Mastering the Art of French Cooking på 365 dagar. Tio år före den här filmen startade Pia ett liknande experiment.
”När jag fick den lilla röda grillen var jag tvungen att lära mig att använda den. Jag funderade på det och bestämde mig för att laga en klassisk dansk kokbok – Karolines Kogebøger – från A till Ö”, minns Kromann. Att valet föll på Karolines Kogebøger beror på att recepten utgörs av vardagsmat som är lätt att laga. Enkel och god mat är fortfarande det Pia Kromann tycker är mest spännande än i dag.
”Det ska vara lätt att grilla i en hektisk vardag när du också behöver hjälpa barnen med läxorna och starta tvättmaskinen när du kommer hem från jobbet”, förklarar hon.
Hon hoppas också att folk ägnar mer tid åt att hitta hälsosamma produkter av god kvalitet om själva matlagningsdelen är lätt. ”Det är också en bra idé att låta barnen hjälpa till och förbereda ingredienserna, och även vid grillen. De flesta barn tycker att det är roligt att vara med.”

Pia2

PIA & PRINSEN
Det kan ifrågasättas om Pia Kromann är en sann grillentusiast. Hon är helt enkelt för smal.
”Jag äter massor av kakor och andra godsaker, och jag provsmakar nya recept och experiment hela dagarna. Jag har alltid idrottat och älskar att springa. Jag gör mitt bästa för att hålla mig i form”, förklarar Pia Kromann. Hon har varit igång ända sedan barnsben. Hon växte upp i den nordligaste delen av Danmark, i det vackra Skagen. Den som hävdar att Pia inte är en passionerad grillare har inte hört talas om grillen som skeppades från Italien. Eller lyssnat på historien om när hon åkte på skidresa med familjen och tog med en grill till stugan. Det innebar att hon var tvungen att sitta med den i knät under hela bilresan från Danmark.
”Vi hade redan ont om utrymme på grund av barnvagnen. Men jag var tvungen att ta med den för att grilla vår julkalkon, trots att det var minus 20 °C ute”, säger hon. Det finns massor av tokiga historier som inkluderar Pia och en grill. Och ibland flera grillar. Det galnaste hon gjort är ända att skaffa barn. ”Jag vet att det är en klyscha, men det är sanningen. Det är vansinnigt att ha ansvar för tre andra människor”, säger den stolta trebarnsmamman. Och så har de hunden Cooper.
Pias många år som passionerad grillare har också fört med sig möten med andra hundmänniskor med samma kärlek till mat som Pia Kromann.
”Jag träffade prins Henrik på ett event. Som två matälskare pratade vi en stund om grillning. Prinsen älskade att utforska smakerna i olika livsmedel, och det gjorde han genom att – bland andra tekniker – röka den på grillen”, säger hon

Pia3

PROFESSIONELL INSPIRATION
En av Pia Kromanns första inspirationskällor var paret Jan och Miriam Glæsel, som har publicerat en rad kokböcker om grill - ning. Nu kan hon också få inspiration från att titta på en vacker bild på Pinterest.
”Jag är mycket visuellt stimulerad och har inga problem att sätta ihop ett recept från ett inspirerande foto. Det är ett roligt och lekfullt sätt att arbeta, och man behöver utrymmet att göra misstag. Annars förstör man den kreativa processen”, förklarar hon. Hon arbetar för närvarande med en kokbok, och ambitionen är att utveckla sin egen grillutrustning i toppkvalitet – allt från kokböcker till redskap.
”Jag vill kunna berätta för folk att efter en lång dags arbete är det fantastiskt att gå ut och få frisk luft medan du lagar mat. Det är också enkelt och smakar gott när du lagar mat på grillen.” För Pia Kromann gäller detta speciellt för en pelletsgrill där temperaturen kan kontrolleras mycket exakt.
”För mig har det varit en väckarklocka att jag kan använda tiden efter det att jag lagt maten på grillen mer proaktivt. Jag kan sticka ut på en löprunda och titta till grillen via Wi-Fi. Jag kan till och med skruva ner värmen medan jag springer. Det ger mig enorma möjligheter”, säger hon.
Pia Kromann har tagit vara på möjligheten att förverkliga sin dröm och försörja sig på sin hobby. Som professionell grillkock är hennes största ambition att tända passionen hos andra.

arrow_upward