Herre jösses! Vilka otroliga smaker

07. december 2021

Matt Pittman

Han blev egenföretagare av en slump. Matt Pittman, som har en masterexamen i ekonomi, arbetade som vice vd i ett stort IT-företag. På fritiden älskade han alltid att vara utomhus och grilla. Det ledde till att han deltog i BBQ-tävlingar och utvecklade sina egna kryddblandningar. När han introducerade nötköttsrubben Meat Church Holy Cow blev hans företag Meat Church verklighet.

Af Hanne Hedetoft
Fotos: Meat Church

Matt Pittman

”Jag har alltid älskat mat, ända sedan jag var barn. Jag växte upp med mormor och farmor som alltid frågade mig om vi skulle ta något att äta”, säger Pittman. Han föddes i USA:s Södern, i Tennessee för att vara exakt, där BBQ-traditioner handlar om fläsk och revben. Som barn tänkte han inte på grillning. Han älskade bara att greja i köket med mormor June, som lärde honom mycket om matlagning.
”Jag var i köket från det att jag var åtta–nio år, kanske ännu yngre. Det var inte förrän jag flyt - tade till Texas som jag utvecklade ett verkligt intresse för BBQ.”

KLIV IN I KÖTTETS KYRKA
Som tonåring besökte han Lockhart i närheten av Austin i Texas, som han kallar en BBQ-huvudstad. Där fick han en livsförändrande provsmaknings - upplevelse. ”Som jag sa, BBQ i Södern handlar mycket om fläskkött, och köttet är alltid marinerat eller kryddstarkt. I Lockhart upplevde jag den rena smaken av nötkött som bara kryddats med lite salt och peppar. Det var så min passion för BBQ började”, förklarar Pittman.
Han gick en utbildning inom ekonomi och arbetade i IT-sektorn från 1997 till 2018, och slutade som vice vd med ansvar för IT-infrastruktur. ”Det var mycket mindre spännande än grillar”, säger den certifierade grillmästaren med ett skratt.
Några av de BBQ-tävlingar han har deltagit i som en del av sin hobby har sänts på tv. Han fick reda på att butiksköpta kryddblandningar visades suddiga på skärmen, medan de som blandades på plats visades i tv.
”Så jag bestämde mig för att göra min nöt - köttsrub på tv och kallade den ’Meat Church Holy Cow’. Efter det ledde det ena till det andra, och i mitten av 2014 grundades Meat Church. Förutom kryddblandningar handlade de första åren om att jag lagade mat utomhus och filmade det”, berättar Pittman.
Han slutade på sitt jobb 2018 för att ägna sig åt Meat Church. I dag säljer företaget kryddblandningar, rubs och marinader och ett brett utbud av BBQ-varor. Man kan också hitta inspiration i en omfattande receptsamling och Meat Church erbjuder dessutom kurser. I dag har verksamheten sju anställda, men det är alltid Matt själv som håller i kurserna.

Matt Pittman1
Matt Pittman2

EN BBQ-GEMENSKAP
Den mest exklusiva kursen hålls hemma hos Matt. ”Vi bjuder helt enkelt hem folk för att grilla i trädgården. Vi kan ta emot upp till 40 personer om dagen. Jag skryter gärna om att vi har haft 80 personer här under en hel helg, från 18 olika delstater och tre olika länder – inklusive Kanada och Italien”, säger Pittman.
För honom handlar BBQ om gemenskap och om att dela en passion: ”På något sätt är det som förr i tiden, när man skrev brev till brevkompisar. Man träffas ofta på sociala medier, utbyter tips, tricks, idéer och recept. Med tiden blir man riktigt goda vänner. Några av mina bästa vänner kommer från BBQ-gemenskapen.” För Matt Pittman handlar grillning om att vara utomhus. Förr i tiden jagade han ofta, men med fyra barn finns det inte längre samma tid för det. Däremot tycker han om att fiska i sjön i närheten av familjens hus. ”Det är nyttigt för barn i dag, som tillbringar så mycket tid framför sina skärmar, att komma ut och laga mat”, sä - ger han och tillägger: ”Vanligtvis älskar barnen att äta grillat.

Matt Pittman3

PÅ EN TRAEGER KAN DU GRILLA VAD SOM HELST
Som en sann grillentusiast har Matt Pittman massor av olika grillredskap. Naturligtvis är han också lycklig ägare till en Traeger.
”Med pelletsgrillar kan man relativt enkelt få till otroliga smaker – även om man inte har så mycket erfarenhet. Jag lägger gärna på den rökiga smaken så ofta jag kan. Det är lätt att byta träpellets och därmed byta smaker i en Traeger”, förklarar Pittman.
Han betonar hur enkelt det är att kontrollera grilltemperaturen med en Traegergrill, så att man kan gå iväg på ett ärende även om man kör något low-and-slow på grillen på baksidan av huset. Maten tar hand om sig själv.
”Pelletsgrillning gör det extremt enkelt att laga god mat”, förklarar han. Matt Pittman har ännu inte hittat något han inte kan tillaga på Traegern. ”Du kan laga vad som helst på den här. I går gjorde vi en kycklingpaj. Man kan tillaga både kyckling och biffar, men slow food som pulled pork och bringa är mina favoriter på träpelletsgrillen.

Matt Pittman4

TÅLAMOD ÄR EN DYGD
Grunden för Meat Church och allt som Matt Pittman gör är hans önskan att inspirera andra att laga god mat. ”Jag hoppas att jag kan inspirera människor att sätta igång och experimentera. Det finns inget rätt eller fel. Mitt sätt är inte det enda sättet. Så man måste prova olika saker – och ha massor av tålamod. Tålamod är det viktigaste av allt”, säger Pittman. Han har aldrig ångrat att han halkade in på banan som egenföretagare.
”Det började som en hobby. De första åren med Meat Church kan man säga att jag undervisade gratis, med filmklippen som jag lade upp. Det är ett privilegium att kunna försörja sig på den hobbyn i dag, men det är inte det som är kärnan i min passion för BBQ.”
Det är maten, smaken, sinnena och friluftslivet. Men mest gemenskapen: ”En av de viktigaste delarna av att inspirera andra om BBQ är att vi hänger runt grillen och skapar fina minnen med familj och vänner”, säger Pittman

arrow_upward