Snabbsteka grönsaker

14. augusti 2022

262177309 511128367034018 6646610000906408135 N
262177309 511128367034018 6646610000906408135 N

Hur snabbsteker man grönsaker?

Vad är bäst att snabbsteka grönsaker i? Frågar du oss, är svaret helt klart - en wok – och det är här en HOT WOK kommer in i bilden. Vid snabbstekning är det kW-effekten du måste vara uppmärksam på, eftersom den avgör hur mycket värme din gasolbrännare kan avge. Ju högre effekt, desto bättre resultat kan du uppnå.

Se HOT WOK-gasbrännare här »

Men vad händer egentligen när man snabbsteker grönsaker?

 

Vad betyder egentligen "snabbsteka"?

Snabbstekning kännetecknas av att stekningen sker på mycket hög värme under kort tid. Detta är också den primära metoden för att laga wokrätter.

Snabbstekning, eller "att woka", går i all sin enkelhet ut på att steka grönsakerna i så lite olja i woken som möjligt, och under så kort tid som möjligt. Metoden lämpar sig därför bäst för tunt skivade grönsaker.

För att uppnå ett bra resultat är det viktigt att du har bra värme på woken, och använder så lite olja som möjligt. Du kommer snart att kunna smaka att den här stekmetoden förhöjer smakupplevelsen och grönsakerna förblir krispiga. Färska grönsaker är särskilt goda när de tillagas i en wok, eftersom de behåller sin spröda konsistens och färgerna blir mer levande.

 

Hur man snabbsteker i en wok:

 • Häll först lite olja i woken (vi rekommenderar ca 2-3 msk.)

 • Låt oljan värmas upp i ca. 20-30 sek.

 • Tillsätt sedan grönsakerna i woken.Fundera på vilka grönsaker som behöver mest tillagningstid.
  Börja till exempel med att snabbsteka morötter och andra rotfrukter som kräver ca. 2 minuter
  längre stektid än t.ex. kål och paprika.

 • Grönsakerna får inte koka!
  Stek alltid på hög värme och håll dig vid woken hela tiden så att inget bränns. Lyft och rör hela tiden i grönsakerna.

 • Efter ca. 2-4 min. är dina grönsaker färdiga. Om det fortfarande finns grönsaksvatten kvar i woken som inte har avdunstat under snabbstekningen, häll bort det och sätt tillbaka woken över din HOT WOK-brännare.

 • Slutligen tillsätts salt efter behov under wokning.

  Tips:
  Du kan använda fisksås istället för salt – fisksås kallas även för "Asiens salt".

  Ostronsås är också ett populärt smaksättare. Om du blandar det med lite soja kommer dina grönsaker att täckas med en extremt god sås. Förbered dina grönsaker efter din smak och önskemål.

  Du kan också göra matlagningen mer visuellt spännande genom att tänka på färgerna på dina grönsaker. Allt behöver alltså inte vara grönt, men tänk på vad som kan läggas till som gult, rött, orange mm – alla grönsaker går att tillaga i din wok.

 

arrow_upward