Ingredienser
Pizzadeg
- 5 g jäst
- 1 dl öl
- 3 dl kallt vatten
- 1 msk socker
- 3 msk olivolja
- 200 g durummjöl
- 400 g tipo 00 vetemjöl (gärna italienskt Tipo 00.)
- 1 tsk fint salt
Pizzatopping
- 400 g pizzasås
- 140 g Traeger Sweet & Heat BBQ Sauce (eller en annan god BBQ sås)
- 300 g riven ost
- 500 g cocktailkorv
- 100 g pepperoni
- 50 g skivade jalapenos
- 0.5 dl olivolja
Så här gör du
Pizzadegen:
- Blanda olja och smulad jäst i en skål / mixer.
- Tillsätt vatten, öl, salt, socker och ungefär hälften av durum- och vetemjölet. Rör om tills degen är helt slät.
- Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills degen blir klibbig utan att klistra fast.
- Ta degen ur skålen och dela upp den i 4-5 portioner. Rulla varje portion till en rund boll.
- Placera bollarna av pizzadeg för kalljäsning på en tallrik i kylskåpet. Täck dem väl med folie och låt de ligga där i minst 3 timmar och högst 24 timmar.
- Du kan också frysa in ett par degklumpar om du inte vill göra alla pizzor på en gång.
Grillen:
- Tänd pelletsgrillen på 250 °C. Medan grillen når temperaturen förbereder du dina deep-pan-pizzor.
Pizzorna:
- Häll en riklig mängd olja i gjutjärnspannan och fördela den väl.
- Fördela degklumpen i gjutjärnspannan så att degen är platt i botten och har en liten kant på cirka 1 cm i höjd som löper hela vägen runt den.
- Blanda pizza- och grillsåsen. Om du vill få mer grillsmak kan du helt enkelt bara använda dig av grillsås och skippa pizzasås.
- Häll den blandade pizzasåsen / grillsåsen på pizzan. Gärna i ett generöst lager.
- Tillsätt hälften av osten och sedan peperoni, cocktailkorv och jalapeños. Du får gärna använda en riklig mängd av fyllning eftersom degen höjer sig en hel del.
- Avsluta genom att strö resten av osten på toppen av pizzan.
Tillagning på grill:
- Flytta gjutjärnspannan med din deep-pan-pizza till grillen och placera den på det nedre grillgallret.
- Grilla pizzan vid 250 °C i cirka 20 minuter och sedan är den färdig att äta.