Ingredienser
Bärfyllning
- 500 g bär (färska eller frusna)
- 5 msk socker
- 0.5 vaniljstång
- 1 tsk smör (till att smöra formen)
Smuldeg
- 200 g havregryn
- 80 g vetemjöl
- 50 g hackade mandlar
- 75 g socker
- 150 g smör
- 0.5 vaniljstång ((fröerna))
Ideér till topping
- gräddfil
- gräddglass
- vispgrädde
Så här gör du
Bärfyllning:
- Skölj färska bär väl. Lägg frysta bär i en skål och sila bort hälften av vätskan när de tinat.
- Blanda i socker och vaniljstång och rör om väl.
- Lägg det i en gjutjärnspanna som är smord med lite smör. Alternativt kan du använda en ugnsfast form.
Smuldeg:
- Blanda alla ingredienser, utom smör, väl.
- Smula i smöret och 'tryck ihop' det med händerna. Efter några minuter börjar det binda ihop sig till smuldeg. När det händer är din deg klar.
- Häll din smuldeg över bärfyllningen i gjutjärnspannan.
Grilla:
- Placera gjutjärnspannan med din smulpaj i pelletsgrillen. Har du ingen pelletsgrill kan du enkelt grilla din smulpaj i samma temperatur på indirekt värme på en gas- eller kolgrill. Det betyder att du har stängt av brännarna under området där pannan står.
- Grädda din smulpaj i 40-45 min. tills den har fått en något gyllene yta och bären bubblar lätt.
- Servera med creme fraiche, glass eller vispgrädde.