Lyxig varmrökt lax

Vi älskar att grilla och vi älskar lax...så det har grillats många laxar genom tiderna... och det är inte så dåligt.

Det finns ett recept som vi återkommer till, igen och igen, och det är ett recept, som vi rekommenderar när släktingarna frågar efter ett riktigt bra recept på lax. Det tar lite tid att laga denna rätt, men det mesta av tiden går till att laxen ska ligga i kylskåpet. Så att laga detta är inte hårt arbete! Även om vi skriver att laxen ska ligga minst 8 timmar i kylskåpet, så har vi presterat att börja tillagningen kl. 13 och ändå kunnat servera detta som kvällsmat kl. 18.30.

 

 

 • texture Pelletsgrill
 • restaurant_menu Förrätt

Ingredienser

Så här gör du


Kryddblandning:

 1. Skölj laxsidan under kallt vatten för att ta bort orenheter.
 2. Torka det torrt med hushållspapper.
 3. Känn runt med fingrarna och hittar du ben, ta bort dem med en pincett.
 4. Gör din kryddblandning genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål. Se till att det blandas väl och att farinsockret inte klumpar sig. Syftet med blandningen är att dra ut fukt ur laxen och ge den en utsökt söt smak.
 5. Dela laxen i 4 ungefär lika stora bitar. Tips: Är du tidspressad, dela laxen i till exempel 8 lika stora bitar – då tar det kortare tid i kylen och kortare tid på grillen.
 6. Lägg en tredjedel av kryddblandningen i botten av en form som är tillräckligt stor för att alla bitar ska kunna ligga platt.
 7. Lägg laxbitarna med skinnsidan nedåt på blandningen.
 8. Fördela resten av kryddblandningen ovanpå laxbitarna och på sidorna så att det täcker allt kött.
 9. Packa tätt in fatet med laxen i plastfilm och ställ in i kylen i minst 8 timmar.

Förberedelser:

 1. Fatet med lax packas ut ur plastfilmen. Lägg märke till hur mycket vätska laxen har släppt, och den fina djupröda färgen den har fått.
 2. Skölj fisken väl under kallt vatten från kranen för att få bort kryddblandningen.
 3. Torka av köttet med lite hushållspapper.
 4. Låt bitarna torka i 1-2 timmar på en sval plats. Har du bråttom så kan du torka extra mycket med hushållspapper och hoppa över detta steg.

Grilla:

 1. Lägg laxen på en grillplåt/bricka med skinnsidan nedåt. När laxen är färdig och du ska ta bort den fastnar skinnet på grillbrickan, vilket gör det lätt att få upp fisk UTAN skinn på tallriken. Självklart kan du också bara lägga den direkt på grillgallret.
 2. Grilla laxen i 90°C. i ca. 1-1½ timme. När äggviteprotein/saft syns i de tunnaste delarna av laxen är den klar. Varsågod: Världens bästa lax! Använd ev Super Smoke-läge, som kommer producerar mycket rök. Vi tycker att det smakar gott till laxen, men det beror på hur mycket rök du gillar.

Skriv ut recept

arrow_upward