Varmrökt lax på pelletsgrill

En supergod varmrökt lax, där man noggrannt har tagit bort alla ben. Det är lätt att ta bort benen, det beskriver vi här. Laxen är lätt att grilla, och den smakar helt fantastiskt...faktiskt är det ett riktigt bra nybörjarrecept när du ska börja grilla med pelletsgrill.

 • texture Pelletsgrill
 • restaurant_menu Förrätt
 • restaurant_menu Huvudrätt
 • restaurant_menu Lunch

Ingredienser

Så här gör du


Förberedelse av lax - gärna dagen före

 1. Kolla alltid efter ben i din laxsida - det är inte så roligt att få dom i munnen när man äter.
 2. Om det är ben i laxen kan du enkelt dra ut dem med laxtång eller pincett.
 3. Gör din kryddmix genom att blanda farinsocker, salt, pepparmix, malen fänkål och torkad dill i en skål.
  Se till att det blandas väl och att farinsockret inte klumpar sig.
 4. Lägg din laxsida i ett fat med skinnsidan nedåt.
 5. Strö kryddmixen lätt över hela laxsidan.
 6. Låt din laxsida dra i kylen i ett dygn eller "bara" över natten. Det ger laxen en härlig smak av kryddblandningen, det kommer mycket vätska ur laxen så den kommer att bli fastare i köttet. Har du kommit igång lite sent kan du korta ner processen genom att skära din lax i mindre bitar, på så sätt får de mindre tid med blandningen och mindre tid i grillen efteråt. Men vi rekommenderar ändå att laxen får vila 6-8 timmar i kylskåpet.

Grilla laxen:

 1. Sätt din grill på 80°C. och ev. Super Smoke-läge, som producerar mycket rök. Vi tycker att det förhöjer smaken på laxen, men det beror på hur mycket rök du gillar.
 2. Ta ut laxsidan ur kylen. Man kan se att den har ändrat färg till en snyggare djupare röd färg.
 3. Placera laxsidan på grillen. Du kan lägga laxsidan nedåt direkt på grillgallret, men vi rekommenderar att du använder Traegers slaktarpapper eller lägger laxen på en grillplåt. Om du använder en grillplåt kommer skinnet att fastna på plåten när du tar bort laxen, och du behöver inte pilla bort skinnet. Använder du Traegers papper kan du enkelt få upp en fin hel laxsida på en skärbräda eller ett fat. Lägger du laxen direkt på grillgallret kan fisken fastna när du vill ta ut den.
 4. När din laxsida har en kärntemperatur på 50°C är den redo att serveras. Hur lång tid det tar varierar mycket beroende på hur stor lax man har, men ca. 1½ timme. Om du skär fisken i mindre bitar tar det kortare tid. Få till den rätta kärntemperaturen, eller ta bort laxen när du kan se de första spåren av äggviteproteinet/saften komma ut från laxen.

Skriv ut recept

arrow_upward