Leverpastej

Baka en äkta dansk leverpastej på din pelletsgrill.

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Lunch
  • restaurant_menu Tillbehör

Ingredienser

Så här gör du


Förberedelser:

  1. Skär det mjuka isteret och levern i bitar som passar till köttkvarnen. Du kan ev. använda en kötthackare eller köttkvarn.

Istern:

  1. Ta en kastrull och fyll den med vatten.
  2. Värm vattnet tills det är exakt 60°C. Ditt ister får inte vara mer än 60°C varmt, annars kan din leverpastej skära sig.
  3. Lägg isteret i det varma vattnet. En naturlig avkylning av vattnet kommer att ske när allt ister är i grytan, därför måste vattnet värmas till 60°C. igen. och då är isteret färdigt.
  4. Kom ihåg att spara lite av "istervattnet", då det kommer att användas längre fram i receptet.

Kötthackaren:

  1. Om du inte har en köttkvarn så kan du besta malen lever och ister vid slaktaren.
  2. Ta en skål eller panna och ställ under din köttkvarn.
  3. Börja med att köra löken genom hackaren, då är du säker på att få med all lök. Löken hjälper till att ge en god smak till leverpastejen.
  4. Hacka levern i köttkvarnen. Levern och löken kan ligga i samma skål.
  5. Ta en ny och större skål och ställ under din köttkvarn. Kör isteret genom kvarnen.

Leverpastejen:

  1. Ta mjölet och fördela det fint över det hackade isteret.
  2. Strö bakpulver, salt, socker och vitpeppar jämnt över mjölet.
  3. Rör ihop det hela RIKTIGT väl så att allt absorberas i det kokta isteret.
  4. Tillsätt "istervattnet" som isteret hade värmts i. Det måste tillsättas lite i taget under omrörning. Om allt hälls i på en gång så skär det sig.
  5. Det ska röras om tills det blir som en gröt, när massan börjar bli lite tunn och flytande kan du använda en visp.
  6. Häll i levern och rör ihop det hela väl så att det blir rött och jämnt i färgen runt om.
  7. Slutligen kan du smaka på den råa leverpastejen för att bedöma om du tycker att den smakar som den ska. Det ska såklart smaka leverpastej.

Fyll formarna:

  1. Fyll dina formar till kanten. Du kan ställa dem i kylen i 6 - 8 timmar så att de kan stelna. Du kan också grilla dem direkt.
  2. Grillar du dem inte direkt kan du frysa in dem, så är de redo att tas fram när du önskar en nygjord leverpastej på grillen eller i ugnen.

Grilla:

  1. Pastejerna ska ca. ha 1 timme och 10 minuter vid 170°C. i ett vattenbad, detta för att undvika att pastejen får en  bränd skorpa. Det är viktigt att vattenbadet går 2 cm. upp på sidan av formen, för att undvika att få en bränd botten.
  2. Har du tagit dem direkt ur frysen så ska de grillas ca. 15 minuter till.
  3. Se till att din leverpastej har en kärntemperatur mellan 75 - 78°C, då är den perfekt. Smaklig måltid!

Skriv ut recept

arrow_upward