Helstekt anka med sås på pelletsgrill

Ett klassiskt recept på en helstekt ankstek på pelletsgrill. Den serveras här med anksås. 

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Grilla ankans innehåll:

  1. Ta ut kråset ur ankan och lägg den i en långpanna.
    Skär de 2 yttre delarna av vingarna.
  2. Lägg smöret i långpannan.
    Ställ långpannan på grillens nedre galler så att allt får bryna ordentligt.

Förberedelser:

  1. Skär äpplena i tärningar och blanda dem med katrinplommon i en skål – tillsätt 3-4 tsk. grovt salt.
  2. Fyll nu de saltade äpplena och katrinplommon i ankan. Det ska bli lite äpplen och katrinplommon över som senare ska användas till såsen.
  3. Stäng ankan med en köttspiral, köttnålar eller använd steksnöre. Vissa tycker att gumpen smakar bra och andra inte, men oavsett så fungerar den bra till att stänga ankan med .

Grilla:

  1. Ta överflödiga äpplen och katrinplommon och lägg dem i långpannan med inälvorna.
  2. Tillsätt vattnet. Håll ett öga så att pannan inte kokar torr, eftersom vätskan kommer att användas för att göra såsen.
  3. Lägg nu ankan på grillgallret direkt ovanför långpannan med bröstsidan nedåt så att ankfettet kan droppa ner i långpannan.
  4. När ankan har grillats ca. 1 timme med bröstsidan nedåt, vändes den så att bröstsidan är vänd uppåt. Kom ihåg att kontrollera om det finns tillräckligt med vätska i långpannan.
  5. Sätt in en stektermometer i ankan så att den sitter i mitten av bröstet och sikta på 75°C.
  6. När ankan nått 75°C. tar du ut den och låter den vila medan du gör såsen.

Såsen:

  1. Sila av innehållet i långpannan så att du har vätskan kvar. Låt stå några minuter så att fettet lägger sig ovanpå fonden
  2. Ta bort så mycket som möjligt av fettet med en djup soppslev eller liknande,  fettet är inte är gott att ha i sin anksås.
  3. Ta upp fonden i en kastrull och tillsätt ca. 2 dl grädde.
  4. Tycker du att såsen är för tunn kan du jämna till den efter eget tycke med majsstärkelse och vatten.
  5. Smaka av med salt, peppar och ev vinbärsgelé och ankfond. Servera anksåsen med din helstekta anka. Det är supergott!

Skriv ut recept

arrow_upward