Ingredienser
Så här gör du
Grilla ankans innehåll:
- Ta ut kråset ur ankan och lägg den i en långpanna.
Skär de 2 yttre delarna av vingarna. - Lägg smöret i långpannan.
Ställ långpannan på grillens nedre galler så att allt får bryna ordentligt.
Förberedelser:
- Skär äpplena i tärningar och blanda dem med katrinplommon i en skål – tillsätt 3-4 tsk. grovt salt.
- Fyll nu de saltade äpplena och katrinplommon i ankan. Det ska bli lite äpplen och katrinplommon över som senare ska användas till såsen.
- Stäng ankan med en köttspiral, köttnålar eller använd steksnöre. Vissa tycker att gumpen smakar bra och andra inte, men oavsett så fungerar den bra till att stänga ankan med .
Grilla:
- Ta överflödiga äpplen och katrinplommon och lägg dem i långpannan med inälvorna.
- Tillsätt vattnet. Håll ett öga så att pannan inte kokar torr, eftersom vätskan kommer att användas för att göra såsen.
- Lägg nu ankan på grillgallret direkt ovanför långpannan med bröstsidan nedåt så att ankfettet kan droppa ner i långpannan.
- När ankan har grillats ca. 1 timme med bröstsidan nedåt, vändes den så att bröstsidan är vänd uppåt. Kom ihåg att kontrollera om det finns tillräckligt med vätska i långpannan.
- Sätt in en stektermometer i ankan så att den sitter i mitten av bröstet och sikta på 75°C.
- När ankan nått 75°C. tar du ut den och låter den vila medan du gör såsen.
Såsen:
- Sila av innehållet i långpannan så att du har vätskan kvar. Låt stå några minuter så att fettet lägger sig ovanpå fonden
- Ta bort så mycket som möjligt av fettet med en djup soppslev eller liknande, fettet är inte är gott att ha i sin anksås.
- Ta upp fonden i en kastrull och tillsätt ca. 2 dl grädde.
- Tycker du att såsen är för tunn kan du jämna till den efter eget tycke med majsstärkelse och vatten.
- Smaka av med salt, peppar och ev vinbärsgelé och ankfond. Servera anksåsen med din helstekta anka. Det är supergott!