Burnt Ends - chunks av fläsksida

Fläsksida, smör, grillsås och en rejäl dos kryddor. Det krävs inte många ingredienser för att skapa en äkta grillklassiker: Burnt Ends. De här små och saftiga fläskdelarna får ofantligt mycket smak genom att de grillas ”low & slow” på pelletsgrill. Röken från Traegers träpellets, grillsåsen och kryddorna kombineras i de små munsbitarna och smöret bidrar naturligtvis till att alla munsbitar smälter i munnen. Burnt Ends är ett eget fenomen bland amerikanska grillentusiaster i Kansas City och vi förstår absolut varför: Det smakar helt enkelt ofattbart gott! 

 • texture Pelletsgrill
 • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Förberedelser:

 1. Skär bort svålen från fläsksidan. Du behöver inte den delen av kött för att tillaga ”burnt ends”. Du kan med fördel frysa in svålen och använda den vid något annat tillfälle för fläsksvål. 
 2. Skär köttet i delar på cirka 5 x 5 cm. Det får gärna finnas fett på dina chunks. 
 3. Vänd chunks-delarna din rub så att de kryddas på alla sidor och var gärna generös. Vi använder ”Traeger Rub” som vi tycker passar utmärkt för ”burnt ends" , men du kan givetvis använda din egen personliga favorit. 

Tillagning med rub:

 1. Placera köttet på en grillbricka i mitten av grillen och på det nedre grillgallret. Du kan även placera grillbrickan ovanpå en ugnspanna för att samla upp smält fett från köttet och därmed förenkla rengöringen efter grillning. 
 2. Grilla köttet i 3 timmar. 

Tillagning med slaktarpapper:

 1. Efter de 3 timmarna tar du grillbrickan med chunks ur grillen. 
 2. Lägg köttet på en bit slaktarpapper. 
 3. Sprid några generösa smörklimpar över köttet. 
 4. Packa in köttet i slaktarpapper och lägg det med öppningen uppåt för enklare tillsättning av grillsås när det blir dags för det. 
 5. Lägg paketet i en ugnspanna. Det blir mycket fett så det är en bra idé med ugnspanna. Om paketet inte vill hålla sig stängt kan du lägga grillbrickan ovanpå ugnspannan med köttet. 
 6. Grilla dina ”burnt ends” på det nedersta gallret i ytterligare 2 timmar vid 140 °C. 

Tillagning med grillsås:

 1. Efter 2 timmar tar du ut  dina chunks och öppnar paketet. 
 2. Häll grillsåsen över köttet och vänd köttet i såsen så att det blir helt glaserat. 
 3. Placera det öppna paketet med köttet ovanpå en grillbricka. 
 4. Placera brickan med dina chunks i grillen och ge dem en sista timme vid 140 °C. Sedan är köttet helt mört och oemotståndligt gott. 

Skriv ut recept

arrow_upward