Sommarpimpad fläskfilé

De flesta har nog haft en ganska tråkig och torr upplevelse av att vira lite bacon runt en fläskfilé och lägga den på grillen... det har vi i alla fall! Men som tur är behöver du inte göra det längre. Idag gör vi en annorlunda, mör, saftig och spännande variant av fläskfilé med bacon – en variant som är lika enkel men tusen gånger godare. Det är enkelt: Smöra en baguette med pesto och bredbar ost, och lägg köttet i mitten. Linda bacon runt den, grilla den och till sist bred ordentligt med bbq-sås på... Enkelt och gott! Med mängden bacon, ost och bbq-sås är det nog ingen vanlig vardagsrätt, men det är fantastiskt gott som en specialare man grillar på helgen. Det svampiga brödet, söt/fet/salt fyllning, knaperstekt bacon och mört kött är en riktigt läcker kombination, som tillför en hel del till grillmaten – både till en dejtkväll, herrmiddag eller när familjen kommer på besök. Sätt igång och smaklig måltid.

 • texture Pelletsgrill
 • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Grillen:

 1. Sätt grillen på 180°C. och tryck på 'ignite'. Medan grillen värms upp förbereder du steken. Använder du gasolgrill eller något annat måste du förbereda dig för indirekt grillning.
 2. Pelletsgrill med 2 grillgaller: Vi har tagit bort det övre grillgallret för att få bra arbetsyta.
  Pelletsgrill med 3 grillgaller: Då kan du med fördel ta ut det översta grillgallret, lägga maten på det mittersta och ha ett fat för uppsamling av fett och BBQ-sås på det nedre grillgallret. På så sätt har du mycket arbetsyta och mindre städning.

Förberedelser:

 1. Rör ner din smörbara ost och rub i en skål.Rör väl.
  Skär igenom ciabattabrödet – så har du en lång överdel och en lång underdel.
 2. Bred din pesto på ena halvan av brödet och den rörda bredbara osten på den andra halvan av brödet.
 3. Lägg fläskfilén i brödet så att du har en macka bestående av bröd, pesto, fläskfilé, bredbar ost och bröd igen.

Fläta bacon:

 1. Nu ska brödet med fyllning slås in i en baconfläta. Du kan helt enkelt vira bacon runt din 'smörgås', men om din smörgås är väldigt tjock så är det en fördel att ha baconfläta istället... och det är dessutom extra snyggt att se på.
 2. Ta 11 skivor bacon och lägg dem lodrätt väldigt nära varandra på en bit bakplåtspapper/matpapper. 11 stycken passar med längden på vår "smörgås". Du kan numrera skivorna - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 och 11.
 3. Börja från ena änden genom att vika de udda numren  bacon 1, 3, 5, 7, 9 och 11 upp och bort från dig. Vik upp dem så att det ca. passar med bredden på en bit bacon.
 4. Lägg nu en skiva bacon horisontellt över det jämna antalet bacon. Det kan vara nödvändigt att "förlänga" skivan med en annan skiva.
 5. Vik tillbaka skiva 1, 3, 5, 7, 9 och 11.
 6. Fortsätt att fläta ytterligare 8 skivor bacon horisontellt.
 7. Du lägger sedan din 'smörgås' i mitten av din baconfläta med botten uppåt.
 8. Använd nu ditt bakplåtspapper för att vika upp baconflätan runt smörgåsen och lägg den inlindade filén med flätförslutningen nedåt så att vikten håller den stängd. Även om du inte använder baconfläta utan bara vill linda runt bacon så är bakplåtspapper fortfarande ett bra knep.

Grilla:

 1. Lägg din inslagna fläskfilé på grillgallret.
 2. Använd en ugnstermometer och se till att spetsen träffar ca. mitt i köttet.
 3. När kärntemperaturen når 60°C ska den penslas väl och generöst med BBQ-sås. Det tar ca 45 min. men använd en ugnstermometer för att vara säker.
 4. När din sommarpimpade fläskfilé når en kärntemperatur på 65°C är den helt färdig. Ta av den från grillen och låt köttet vila några minuter – sedan är det klart att servera.

Skriv ut recept

arrow_upward