Rökt ost

Varför experimentera med rök och ost? För att vi kan! Och för att pelletsgrillen är riktigt bra till det. Men varför röka en ost? För att när idén dyker upp måste vi prova – ibland blir det inte bra, och vi får oss ett gott skratt på kontoret. Andra gånger blir det en succé som här. Då vill vi naturligtvis dela receptet med er.

Den rökta osten hamnar på vårt tapasbord, eller i kylskåpet som "fin-ost" på gott bröd, när vännerna tittar oväntat förbi.

Vi har grillat på en Timberline 850 för att få extra rök – och det är mycket röksmak i osten. Om du tycker att det blir för mycket kan du stänga av Super Smoke-funktionen.

 • texture Pelletsgrill
 • restaurant_menu Snack
 • restaurant_menu Tillbehör

Ingredienser

Så här gör du


Grillen:

 1. Ställ in grillen på lägsta temperatur (75°C.) och gärna superrök, om din grill har den funktionen.

Förberedelser & grillning:

 1. Lägg isbitarna i ett stort fat. Isbitarna ska användas för att hålla nere temperaturen i grillen, så att osten får rök men inte smälter.
 2. Lägg det mindre fatet ovanpå isbitarna.
 3. Bryt grillspetten på mitten och lägg dem i botten på den minsta formen. Lägg osten på pinnarna. På så sätt lyfts osten något från fatet och ingen kondens samlas under.
 4. Placera de två faten i grillen på det nedre gallret.
 5. Rök osten i 2 timmar.
 6. Efter ca. 1 timme, när isen har smält, häll nya isbitar på det stora fatet. Det kan också vara en idé att vända osten här.
 7. När de två timmarna har gått, ta ut osten från grillen och slå in den i matpapper.

Servering:

 1. Ställ osten i kylen i 2-3 dagar.
 2. Ta ut den rökta Havarti-osten ur kylen och njut av en rökt, läcker och fastare version av Havartiosten än vad du hade får början. Helt perfekt för tapas eller till morgonfrallan.

Skriv ut recept

arrow_upward