Oxfilé med bearnaisesmör och hasselbackspotatis

Den klassiska oxfilé är en hit i många hem och det finns gott om möjligheter att servera en mängd godsaker till filen. I det här receptet på grillad oxfilé tillagar vi den med färsk timjan och serverar den sedan med bearnaisesmör, hasselbackspotatis och grillade tomater. 

 • texture Pelletsgrill
 • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Förberedelser:

 1. Putsa filén och vika upp ändarna. Lägg färsk timjan på den och knyt med grillsnöre (så att hela delen har samma storlek). Krydda filén med salt och peppar. 
 2. Förbered hasselbackspotatisen genom att skära tunna räfflor i potatisen. Se till att inte skära igenom dem. 
 3. Lägg hasselbackspotatisen på en grillbricka. 
 4. Placera tomaterna med stjälk på en grillbricka. 
 5. Blanda alla ingredienser till bearnaisesmöret. Lägg smöret i folie och forma det till en tjock korv. Ställ det i kylskåpet tills du ska använda det. 

Tillagning på grill:

 1. Tänd och värm grillen till 110°C 
 2. Sätt in fatet med potatisen och lägg tomaterna på det övre grillgallret. Grilla dem i cirka 30 minuter. Pensla potatisen 3-4 gånger med smält smör. 
 3. När potatis och tomater har fått 30 minuter lägger du filén på grillgallret och sätter stektermometern i köttet. Grilla köttet tills det har en kärntemperatur på 50°C. Det tar ca 1 ½ timme. 
 4. Vrid upp till 230 °C och ta bort tomaterna. Låt potatisen ligga kvar på grillen. Placera gjutjärnspannan på grillgallret. 
 5. Smält smöret på pannan och lägg sedan i vitlöksklyftorna. Stek filén på stekplattan med cirka 2-3 minuter på varje sida. Ta av den och låt den vila i 10-15 minuter. 
 6. TIPS: Det här ger ett resultat som är ”medium rare”. Om du vill ha mindre rött kött så kan du höja kärntemperaturen till någonstans mellan 51 och 55 grader i steg 3. 

Servering:

 1. Ta bort hasselbackspotatisen från grillen och skär filén i 3 cm tjocka skivor. 
 2. Skär smöret i skivor och lägg det på filéerna. Servera med potatis och tomat. 

Skriv ut recept

arrow_upward