Ingredienser
Så här gör du
Förberedelser:
- Putsa filén och vika upp ändarna. Lägg färsk timjan på den och knyt med grillsnöre (så att hela delen har samma storlek). Krydda filén med salt och peppar.
- Förbered hasselbackspotatisen genom att skära tunna räfflor i potatisen. Se till att inte skära igenom dem.
- Lägg hasselbackspotatisen på en grillbricka.
- Placera tomaterna med stjälk på en grillbricka.
- Blanda alla ingredienser till bearnaisesmöret. Lägg smöret i folie och forma det till en tjock korv. Ställ det i kylskåpet tills du ska använda det.
Tillagning på grill:
- Tänd och värm grillen till 110°C
- Sätt in fatet med potatisen och lägg tomaterna på det övre grillgallret. Grilla dem i cirka 30 minuter. Pensla potatisen 3-4 gånger med smält smör.
- När potatis och tomater har fått 30 minuter lägger du filén på grillgallret och sätter stektermometern i köttet. Grilla köttet tills det har en kärntemperatur på 50°C. Det tar ca 1 ½ timme.
- Vrid upp till 230 °C och ta bort tomaterna. Låt potatisen ligga kvar på grillen. Placera gjutjärnspannan på grillgallret.
- Smält smöret på pannan och lägg sedan i vitlöksklyftorna. Stek filén på stekplattan med cirka 2-3 minuter på varje sida. Ta av den och låt den vila i 10-15 minuter.
- TIPS: Det här ger ett resultat som är ”medium rare”. Om du vill ha mindre rött kött så kan du höja kärntemperaturen till någonstans mellan 51 och 55 grader i steg 3.
Servering:
- Ta bort hasselbackspotatisen från grillen och skär filén i 3 cm tjocka skivor.
- Skär smöret i skivor och lägg det på filéerna. Servera med potatis och tomat.