Citronkyckling

Citronkyckling är en enkel och extremt god wok med kycklingtärningar i en krämig citron- och sojasås. Rätten dekoreras slutligen med färsk vårlök på toppen och serveras med ris. Här är den rätta balansen mellan sötma, syrlighet och umami.

Utarbetad av: madfar.dk

  • texture Wok
  • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Kyckling:

  1. Blanda marinaden och vänd kycklingen i den. Gnugga in den väl i köttet.
  2. Häll lite salt och peppar i potatismjölet.
  3. Lägg ett ägg i skålen med kycklingen och vänd den ordentligt så att ägget fördelas överallt.
  4. Lägg kycklingen i potatismjölet och vänd den noggrant. Paneringen ska kännas torr och kycklingbitarna ska inte klistra samman. Om det sker så är det för lite mjöl i paneringen.

Tänd woken:

  1. Tänd woken. Värm oljan till 180 °C.

Såsen:

  1. Skala citronen med en skalare. Skär skalet i tunna strimlor och ställ det åt sidan.
  2. Pressa saften ur citronen i en lämplig skål och blanda med honung, risvinäger och en liten nypa salt.
  3. Lägg maizena och florsocker i en bunke eller liten skål och blanda med lite kallt vatten.
  4. Förbered 2 dl kycklingfond / kycklingbuljong.

Fritera kyckling:

  1. Fritera kycklingen när oljan är klar. Fritera lite i taget så att oljan inte blir för kall.
  2. Den ska bli mycket gulbrun och krispig. Låt den steka i cirka 4 minuter.
  3. Lägg köttet på hushållspapper.
  4. När friteringen är klar så tar man bort oljan från woken och börjar med såsen. Så länge man inte har friterat fisk kan man sila och spara oljan och använda den 2-3 gånger till.
  5. OBS: När man kastar olja så häller man den kalla oljan i en flaska och kastar flaskan. Häll aldrig ut olja i vasken.

Färdiggör & servera:

  1. Häll 2-3 teskedar olja i den rykande heta woken och lägg i  citronskalet. Ge den 10 sekunders hetta.
  2. Lägg i citronsaft. Värm allt i cirka 30 sekunder.
  3. Tillsätt kycklingfonden och låt det dra i några minuter.
  4. Släta ut såsen med maizena. Koka tills den tjocknar.
  5. Vänd kycklingen i woken så att såsen fäster sig runt alla bitar.
  6. Garnera med citronskivor, salladslök och färsk koriander.

Skriv ut recept

arrow_upward