Kyckling med Alabama White sås

Grillad kyckling med Alabama White sås är om något en BBQ-klassiker i USA. Dt är kanske också den mest speciella av alla grillsåser. För det första är den vit och majonnäsbaserad, för det andra har den en kick av dijonsenap, chipotle och whisky. Men smaken - den är bara underbar på kyckling!

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Förberedelser:

  1. Sätt på grillen på 185°C.
  2. Vi har använt träpellets med äppelsmak, men du kan använda din egen personliga favorit.

Förberedelse av kyckling:

Vi har valt att göra kycklingen som Spatchcock, som också ofta kallas för "Butterfly chicken", men du kan såklart också skära den på mitten eller grilla den hel.

  1. Vänd på kycklingarna så att de ligger på mage med ryggbenet uppåt.
  2. Ta tag i gumpen och klipp upp på varje sida av den. På så sätt följer man ryggraden och klipper upp på var sida om ryggraden med fjäderfäsax så att den kan tas bort.
  3. När du har tagit bort ryggraden, vik ut kycklingen så att du kan komma till bröstbenet.
  4. Man gör ett litet snitt i den vita delen av bröstbenet och sticker in fingret under bröstbenet och drar ut det.
  5. Ta bort eventuellt överflödigt skinn så att kycklingen ser inbjudande ut.
  6. Gnid kycklingarna rejält med rub både inuti och utanpå. Börja inifrån så får utsidan en snyggare finish.
  7. Låt vila med rub i ca. 15-20 min. så att smaken verkligen tränger in i köttet.

Såsen:

  1. Lägg alla ingredienser i en skål och rör om tills de har blandats ordentligt.

Grilla:

  1. Sätt in termometern i kycklingen och se till att den sitter i den tjockaste delen.
  2. Lägg kycklingen på grillen och grilla den tills kärntemperaturen är ca. 70°C.
  3. Häll såsen i en långpanna eller skål.
  4. Ta nu ut den nästan färdiga kycklingen från grillen och doppa den direkt i såsen. Alternativt kan du pensla den istället medan den står på grillen.
  5. Grilla nu kycklingen i ytterligare 10 min. så att såsen verkligen kan smälta och förvandla kycklingen till den saftigaste delikatess.
  6. Servera resten av såsen som dipp till kycklingen.

Skriv ut recept

arrow_upward