Rökt gravad lax

En gravlax med gravlaxsås hör hemma på julbordet. Laga denna julklassiker på din pelletsgrill. Ett litet tips är att gravlaxsåsen kan hålla i kylskåp i flera veckor, om man tillsätter dillen när såsen ska serveras. Servera gärna på blinis, surdegsbröd, eller ovanpå en sallad.

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Huvudrätt
  • restaurant_menu Förrätt

Ingredienser

Så här gör du


Förberedelse för lax:

  1. Ta bort alla ben i filéerna med hjälp av en tång.
  2. Blanda socker och salt och gnid in fiskfilén med blandningen.
  3. Hacka dillen fint och lägg ett tunt lager i bottnen av en form. Lägg först den ena filén med skinnsidan ner på dillen. Strö över dill och peppar och lägg den andra filén ovanpå, med köttsidan ner.
  4. Täck med folie och ställ fisken i rumstemperatur tills sockret smält. Låt den sedan stå kallt i 2 dygn, vänd ett par gånger under gravningen.
  5. Skrapa bort det mesta av kryddorna och skär laxen i tunna, sneda skivor.

Grillning:

  1. Ställ grillen på 75°C på gallret med en isad form under gallret.
  2. Rök laxen i ca 90 minuter.

Förberedelse för sås:

  1. Rör samman ingredienserna till såsen i den ordning som de står. Såsen håller sig i flera veckor i kylskåp om dillen rörs ner i serveringsögonblicket.

Skriv ut recept

arrow_upward