Ingredienser
Så här gör du
Förberedelse:
-
Marinera köttet i en påse med vinet i ca 2-5 timmar.
-
Starta grillen på ca 200°C. Ställ in en panna eller helst en gjutjärnsgryta med lock.
-
Sila av köttet och spar vinet.
Grill:
-
Bryn köttet i den varma grytan med smör. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en rymlig form.
-
Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor.
-
Fräs dem i en gryta tillsammans med tomatpurén.
-
Pudra över mjölet och rör så att inga mjölklumpar finnns kvar. Gör man större mängder kan det vara värt att reda efteråt.
-
Häll på vin, timjankvist och lagerblad.
-
Slå över allt i grytan ovanpå köttet och tillsätt buljong så att det täcker.
-
Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme.
-
Skala smålökarna och förbered dom övriga ingredienserna.
-
Skär baconet i tärningar och stek dom i pannan. När baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna. Tips: Man kan med fördel röka svampen, baconet och löken i ca 30-50 min på 100°C, ställ åt sidan medans grillen blir varm för stekning.
-
Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om grytan verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som blandats ihop med rumsvarmt smör, som klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
-
Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Toppa med färska örter.
Servering:
-
Servera gärna med ett gott mos som smaksatts med lite västerbottenost och lite grillad kål på toppen
- Smaklig älg!