Älgbiff med rösti, rödvinssås och svampsås

Här kommer ett fantastiskt recept som verkligen tar tillvara på några av de bästa råvarorna! Älgbiff med rösti, snabb rödvinssås och otroligt läcker skogssvampsås.

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Rösti:

  1. Ställ grillen på 200 °C.
  2. Skala och riv potatis, lök och morot grovt. Blanda med färs och salt.
  3. Hetta upp smör-& rapsolja i en rymlig stekpanna och ställ den i grillen.
  4. Lägg i rotfruktsblandningen i pannan när smörblandningen blivit gyllenbrun.
  5. Vänd blandningen efter ca 15 minuter och tryck ihop den lite.

Älgbiff:

  1. Ställ grillen på 140 °C.
  2. Putsa biffen fri från ev hinnor.
  3. Krydda filén, vi använde Traeger Blackened Saskatchewan, som vi blandar lite timjan ock rosmarin i.
  4. Stoppa in termometern på sidan av filén och ha en måltemp på 57 °C.
  5. Ta ut köttet när det har nått måltempen och svep i den i slaktarpapper och låt vila ca 15 minuter.

Snabb rödvinsås:

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Smält sockret tills det är ljust brunt i en såskastrull med tjock botten.
  3. Tillsätt hälften av smöret samt löken.
  4. Fräs några sekunder och rör om.
  5. Tillsätt rött vin samt vatten och buljong.
  6. Koka upp och rör tills sockret löst sig.
  7. Plocka färsk timjan från stjälkar och tillsätt.
  8. Koka ner såsen i ca 10-15 minuter tills ungefär hälften återstår.
  9. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Före servering så rör ner lite smör.

Skogsvampsås:

  1. Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen har kokat bort. 
    (När du lägger i färsk svamp så blir hela kastrullen full, men efter en stund kokar vätskan ur svampen och volymen blir mycket mindre.)
  2. Tillsätt vin och grädde. Låt såsen koka ihop, smaka av med fond och kryddor.
  3. Om såsen är för tunn så kan du reda av den. Antingen med en toppredning el buerre manie’.
  4. Servera gärna med mandelpotatismos eller något annat gott.

Skriv ut recept

arrow_upward