Ingredienser
Så här gör du
Rösti:
- Ställ grillen på 200 °C.
- Skala och riv potatis, lök och morot grovt. Blanda med färs och salt.
- Hetta upp smör-& rapsolja i en rymlig stekpanna och ställ den i grillen.
- Lägg i rotfruktsblandningen i pannan när smörblandningen blivit gyllenbrun.
- Vänd blandningen efter ca 15 minuter och tryck ihop den lite.
Älgbiff:
- Ställ grillen på 140 °C.
- Putsa biffen fri från ev hinnor.
- Krydda filén, vi använde Traeger Blackened Saskatchewan, som vi blandar lite timjan ock rosmarin i.
- Stoppa in termometern på sidan av filén och ha en måltemp på 57 °C.
- Ta ut köttet när det har nått måltempen och svep i den i slaktarpapper och låt vila ca 15 minuter.
Snabb rödvinsås:
- Skala och finhacka löken.
- Smält sockret tills det är ljust brunt i en såskastrull med tjock botten.
- Tillsätt hälften av smöret samt löken.
- Fräs några sekunder och rör om.
- Tillsätt rött vin samt vatten och buljong.
- Koka upp och rör tills sockret löst sig.
- Plocka färsk timjan från stjälkar och tillsätt.
- Koka ner såsen i ca 10-15 minuter tills ungefär hälften återstår.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Före servering så rör ner lite smör.
Skogsvampsås:
- Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen har kokat bort.
(När du lägger i färsk svamp så blir hela kastrullen full, men efter en stund kokar vätskan ur svampen och volymen blir mycket mindre.) - Tillsätt vin och grädde. Låt såsen koka ihop, smaka av med fond och kryddor.
- Om såsen är för tunn så kan du reda av den. Antingen med en toppredning el buerre manie’.
- Servera gärna med mandelpotatismos eller något annat gott.