Tom yum goong

Här får du receptet på en av Thailands mest kända och älskade soppor: Tom yum goong. Soppan får en fantastisk smak med hjälp av citrongräs, limeblad, galangar samt citrongräs och chilipastan ger den helt rätta kryddiga kicken. Traditionellt serveras rätten med ris, men du kan också göra en portion nudlar som serveras i soppan.

Galangar och limeblad är sällan tillgängliga i vanliga livsmedelsbutiker, så där behöver du eventuellt besöka en butik som specialiserar sig på asiatiska livsmedel. Soppan blir inte lika god om man utesluter dessa ingredienser eller försöker ersätta dem med alternativ, så det är bättre att ta en sväng förbi en asiatisk butik eller beställa online.

Receptet har utvecklats i samarbete med Julia Olsen, Onekitchenblog

 • texture Wok
 • restaurant_menu Huvudrätt
 • restaurant_menu Förrätt
 • restaurant_menu Lunch

Ingredienser

Så här gör du


 1. Ta bort skalet och huvudena från räkorna - både skalet och huvudena ska användas.
 2. Ta också bort tarmen från räkorna - detta görs enklast genom att skära upp ryggen och ta bort tarmen.
 3. Placera woken på din HOT WOK och låt woken bli ordentligt varm. Tillsätt lite olja och stek räkskal och huvuden. Häll sedan vatten över skalarna och låt blandningen sjuda. Låt blandningen sjuda i 15 minuter.
 4. Under tiden skivas galangar i 5-7 skivor, citrongräs skärs i 4 bitar och bitarna och dom ska krossa något vilket lättast görs med att man slår med baksidan av kniven åover citrongräset.
 5. Skär chilifrukterna i små bitar, skär champinjonerna i klyftor och finhacka schalottenlöken.
 6. Efter 15 minuter silas skalen bort och fonden återvänds till woken tillsammans med kycklingbuljongtärningen, galangan, citrongräset, champinjonerna, schalottenlöken och limebladen. Låt soppan småkoka i 5 minuter.
 7. Tillsätt räkorna, fisksåsen och chilipastan. Låt soppan småkoka i ytterligare 1 minut och stäng sedan av värmen. Rör i kokosmjölken och smaka av soppan ordentligt med limejuice och salt.
 8. Servera soppan med koriander på toppen. Smaklig måltid.

Tips:

Denna soppa innehåller några ingredienser som vanligtvis lämnas kvar i rätten vid servering, men om du får några av dem i din portion, lämnas dom kvar i din skål eftersom dom mest är där för aromen men är för kraftiga i smaken för att äta. Limeblad, citrongräs och galanga lämnar jag därför kvar i min skål.

Skriv ut recept

arrow_upward