Quesadillas con Cochinita Pibil

”Cochinta pibil” är en traditionell mexikansk rätt som har sitt ursprung hos Mayaindianerna långt innan spanjorerna upptäckte och koloniserade Mexiko. Cochinta betyder spädgris på spanska, och pibil är ett mayaord som betyder bakad i jorden. I detta recept väljer vi dock att använda en Traeger pelletgrill för att göra det så enkelt som möjligt. Pelletgrillen är också idealisk för den långa tillagningstiden och den rökiga smaken som kännetecknar kött som lagats i en jordugn. På detta sätt får man fram grundsmakerna och det möra, strimlade köttet, precis som det vi känner igen från ”pulled pork”.

Marinaden består av appelsinjuice blandad med achiote, en speciell kryddpasta från Yucatan i Mexiko. Achiote har en särskild röd färg från annattofrön. Det har en söt kryddig smak, men är inte särskilt starkt. Du behöver alltså inte åka till Mexiko för att få tag på det; det kan beställas från webbutiker som säljer mexikanska produkter, till exempel tasteoflatinamerica.dk.

Receptet är egentligen ganska enkelt, och det är en bra rätt att laga när man ska laga mat till många människor, till exempel till en trädgårdsfest eller liknande. Fyll kylboxen med mexikanska öl och sätt på lite Mariachi-musik om du ska ha en ordentlig fiesta.

Receptet är utvecklat av Gordon P. Henriksen, och på hans YouTube-kanal hittar du serien "UD". I avsnittet "Tailgating" berättar han bland annat om detta recept på Quesadillas con Cochinita Pibil.

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Huvudrätt
  • restaurant_menu Förrätt

Ingredienser

Så här gör du


Cochinita Pibil:

  1. Blanda achiote-pasta med apelsinjuice för att göra marinaden.
  2. Lägg en vildsvinsklubba (eller fläskkarré) i marinaden och låt den stå i kylskåp över natten.
  3. Placera köttet i din Traeger vid 140 grader i 10 timmar. Till receptet har pecanträpellets använts, men du kan använda andra varianter av pellets.
  4. Om du vill kan köttet lindas in i bananblad eller Traeger-slaktarpapper för att efterlikna traditionell tillagning.
  5. Använd en sprayflaska eller pensel för att fukta köttet med apelsinjuice med jämna mellanrum , för att hålla det fuktigt.
  6. När köttet är mört kan det plockas från benen och frysas för senare användning.

Quesadillas med Cochinita Pibil:

  1. Gör quesadillas genom att fördela det tråddragna tillagade köttet och riven cheddar mellan dina tortillas.
  2. Värm quesadillan på båda sidor i en stekpanna eller på grillen.

Majs- och svartbönsalsa:

  1. Grilla majsen med lite olja och mexikanska kryddor, eller koka dem först och grilla dem på hög värme till sist.
  2. Skär av majskornen från kolvarna och blanda med svarta bönor, hackad vårlök, färsk chili efter smak, limejuice och koriander. Tillsätt salt och peppar.
  3. Servera quesadillas med en portion salsa och gräddfil. Extra chilisås om så önskas.

Tips:

Du kan lägga till extra smak med chilisås som "El Yucateco Habeñero".

Skriv ut recept

arrow_upward