Nackfile på 4 sätt

Om du får vänner eller familj på besök för en härlig grillmiddag, så bör du prova att göra detta recept på nakkefilé. Här skär vi nämligen ut nakkefileén i fyra bitar och kryddar/glasyrar dem på olika sätt. På så sätt får du fyra spännande köttstycken, var och en med sin egen läckra smak. Köttet sköter nästan sig själv på Traeger-grillen, så du har gott om tid att umgås med gästerna samtidigt som den underbara doften sprider sig.

Receptet är utvecklat i samarbete med Julia Olsen, Onekitchenblog.

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Huvudrätt

Ingredienser

Så här gör du


Förberedelse:

  1. Skär fläskkarrén i 4 långa bitar – så att de nästan liknar 4 mörbrad. 2 av dem ska strös med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till en rub och fördela den på en av bitarna, 2 av de andra bitarna strös med salt och peppar. Den sista biten ska inte ha något på till att börja med.

Glasering:

  1. Teriyaki-sås: Mirin, soja och socker läggs i en liten kastrull, och ingefära och vitlök rivs ner. Blandningen ska koka upp och sjuda under omrörning. Låt blandningen sjuda i 5-10 minuter tills den liknar en tunn sirap – den kommer att tjockna vid nedkylning.
  2. Vitlökssås: Hacka vitlöken och lägg den i en liten kastrull tillsammans med smör och lite salt – allt ska bara värmas tillsammans.

Grilla:

  1. Tänd din Traeger-pellegrill och värm upp den till 110 °C.
  2. Lägg köttbitarna på din Traeger och grilla dem i 1 timme.
  3. När köttet har grillats i 1 timme, vänd dem och grilla i ytterligare 1 timme.
  4. Efter den andra timmen ska det ena köttbitarna med salt och peppar penslas med BBQ-sås, vänd köttet och pensla med mer BBQ-sås.
  5. Det andra köttbitarna med salt och peppar ska penslas med lite vitlökssmör, vänd och pensla igen.
  6. Det köttbitarna utan salt och peppar ska penslas med teriyaki-sås, vänd och pensla igen.
  7. Köttbitarna med dry rub behöver bara vändas.
  8. Grilla köttet i en halv timme och pensla med BBQ-sås, vitlökssmör och teriyaki-sås igen. Låt köttet grillas i ytterligare 15 minuter, under tiden riv parmesan och hacka persiljan. Blanda båda delarna i vitlökssmöret – om smöret har stelnat, värm det lite.
  9. Pensla köttet med vitlökssmör och spara det sista smöret till servering. Köttet med teriyaki-sås får också lite mer sås. Låt allt kött grillas i 15 minuter till. Totalt har köttet grillats i 3 timmar och är klart. Låt köttbitarna vila i 15 minuter innan du skär upp och serverar. Smaklig måltid!

Tips:

Om det finns rester av köttet kan de värmas dagen efter eller skäras i tunna skivor och njutas kalla i en smörgås.

Skriv ut recept

arrow_upward