Julkaka med äpple och kanel

Denna härliga kaka kan man också laga när det inte är jul. Det är en mjuk kaka med äpplen, kanel, mandlar och marcipan och kan med fördel serveras med vaniljsås, glass, vispgrädde eller creme fraiche.

  • texture Pelletsgrill
  • restaurant_menu Efterrätt

Ingredienser

Så här gör du


Degen:

  1. Ta en skål och rör ihop smör, kanel och socker väl.
  2. Vispa ner äggen i bunken ett i taget medan du rör  smeten.
  3. Plocka i sär marsipanen i små bitar och lägg i skålen.
  4. Hacka mandlarna och tillsätt dem i skålen med vetemjölet. Rör ihop det hela väl.
  5. Fyll smeten i en smord långpanna. Du kan med fördel smörja långpannan med lite smör.

Äpplena:

  1. Skala och skär äpplena i små båtar och lägg dem på degen i valfritt mönster.
  2. Strö strösocker över äpplena.

Grilla:

  1. Ställ gjutjärnspannan på mittersta gallret i 200°C.
  2. Julkakan ska gräddas i ca. 45 min. tills kakan har blivit fast.
  3. Kakan kan serveras varm eller kall, med antingen creme fraiche, vispgrädde, vaniljsås eller glass. Smaklig måltid!

Skriv ut recept

arrow_upward