Smaksättning av biff och stek

28. september 2022

Krydderier 2

Hur ska du krydda din biff eller stek?

Det är egentigen inte så komplicerat att smaksätta en biff eller en stek så man får den bästa smaken. Ska du använda rub eller marinad? När ska du krydda din biff eller stek? Här finner du en guide som kan svara på din frågor.

 

Hur gör man en smakfull biff?

Smaken beror naturligtvis i första hand på köttets kvalitet. Kött med högre fetthalt, som ribeye, har också mer smak än en mager köttbit som fläskfilé. Detta beror på att det är mycket smak i köttets fett, och när köttet grillas kommer temperaturökningen att göra att fettet smälter och avger saft, kraft och smak till din biff.

Vill du tillföra ännu mer smak, så kan du krydda biffen med kryddor och rub eller marinera den.

 

Ska man använda rub eller marinad?

Du kan använda båda på din biff eller stek, men om du planerar att grilla en biff över direkt värme är en rub det bästa valet. En biff som har marinerats har mer saft på ytan, vilket gör att den tillagas långsammare över direkt värme. Det kan därför vara svårt att få ordentliga grillmärken och en stekskorpa om den är marinerad, jämfört med en som är torr innan tillagning.

Dessutom kan marinader lätt brännas när de utsätts för hög värme – speciellt om marinaden är mycket sockerhaltig. Om du t.ex. vill lägga till en god BBQ-marinad till din biff, rekommenderar vi därför att pensla köttet lätt strax innan det är klart. Detta minskar risken för att marinaden bränns.

 

När ska man krydda en biff?

Det bästa är att salta köttet mellan 1 och 24 timmar innan du ska laga mat. Använd 1 tesked salt per halvkilo, fördelat jämnt på båda sidor, och lägg steken i kylskåpet utan lock. Smaksättning tidigt gör att saltet kan arbeta sig in i steken, och kylning tar bort fukt från köttets yta, så det kommer att tillagas snabbare.

Om du använder en kryddblandning, tillsätt den precis innan tillagning. Att bestryka steken med en liten mängd olivolja innan du applicerar spice rub kan hjälpa det att fästa lite bättre.

 

Ska köttet ha rumstemperatur?

Du kanske har hört att man ska ta ut köttet ur kylskåpet innan man lagar mat, och låta det värmas till rumstemperatur. Flera test har visat att köttets temperatur inte stiger så mycket. Det är inte fel att ta ut köttet tidigare, men om du har glömt att göra det så gör det inget.

 

Vilka kryddor fungerar bra till biff?

Kryddor med stark smak passar bäst till biff.

Svartpeppar är den bästa kryddan till biff. Den har stark smak, och till skillnad från andra kryddor, brinner den inte på när den utsätts för hög värme. De flesta grillexperter föredrar nymald peppar som har en djärvare smak än den färdigmalda varianten.

Vitlök är en bra kombination med biff, som ger en skarp smak som står sig väl mot köttets starka smak. Nyhackad vitlök eller vitlökspulver är båda bra alternativ.

Örter som basilika, timjan, oregano och rosmarin är traditionella kryddor till kött, som lägger till doft som förhöjer hela matupplevelsen. Torkade örter kan vara en del av en rub. Färska örter kan tillagas som en del av en smörsås som kan hällas över din stek efter grillning.

Malda kryddor som cayennepeppar, koriander och spiskummin har kraftfulla smaker som matchar bra med biff. Dessa kan läggas till i din spice rub och appliceras precis innan tillagning. En nackdel är att de kan bränna på ytan av köttet.

 

Hur mycket ska jag krydda min biff?

Ett lätt dust av kryddan är det bästa alternativet när man kryddar en biff. En kraftig applicering av rub (särskilt om rubben innehåller malda kryddor) kan göra att ytan bränns. Ett annat alternativ är att  krydda efter tillagning, antingen direkt eller genom att skapa ett smaksatt smör att hälla över biffen.

 

Traegers rubs

För att göra det lätt för alla att laga utsökta biffar har Traeger tagit fram färdiga grillkryddor. Vårt kulinariska team av experter, Traegers interna grillkockar och infuensers skapade dessa smakrika blandningar med Traegers kunder i åtanke.

Hitta utvalet här

 

Rubs 2
arrow_upward